60 prosenttia suomalaisista haikailee muuttoa kauemmas asutuskeskuksista

26.10.2020 | Uutiset

Yli puolet suomalaisista haikailee nyt nykyistä asuinpaikkaansa kauemmas keskustasta ja asutuskeskuksista. Peräti joka toinen uskoo muuttoliikkeen kääntyvän koronan vuoksi poispäin keskusta-alueista. Uskomuksen toteutuminen tarkoittaisi kaupungistumiskehitykselle ainakin hetkellistä hyytymistä.

Joka toinen uskoo muuttoliikkeen loittonevan keskustoista koronan takia

Asuntomarkkinoita korona ei kuitenkaan ole hyydyttänyt. Päinvastoin – miltei kolmasosa suomalaisista on kiinnostunut vaihtamaan kotia ja 73 prosenttia sanoo, ettei korona-aika ole vaikuttanut heidän kykyynsä panostaa asumiseensa. Ongelmana on tarjonnan vähäisyys. Vain 18 prosenttia on valmis myymään omistusasuntonsa. Moni asunnonomistaja on vaarassa ohittaa erinomaiset myyjän markkinat. Tiedot selviävät Oikotien kyselytutkimuksesta.

Suomalaisista 60 prosenttia haikailee tällä hetkellä nykyistä asuinpaikkaansa kauemmas keskustasta ja asutuskeskuksista. Jos he muuttaisivat nyt, he muuttaisivat poispäin asutuskeskuksesta.
– Joka toinen Suomessa uskoo muuttoliikkeen kääntyvän koronan vuoksi poispäin keskusta-alueista. Se on todella suuri osa kansasta, kun kaupungistuminen kuitenkin on vuosikausia jatkunut megatrendi sekä globaalisti että täällä. Samalla peräti 73 prosenttia sanoo, ettei korona-aika ole vaikuttanut heidän kykyynsä panostaa asumiseen. Ihmisillä on siis mahdollisuuksia, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen sanoo.

Koronakriisi ei ole hyydyttänyt kotimaisia asuntomarkkinoita. Päinvastoin. Omistusasuntojen menekki on nyt suurta koko maassa. Ongelmana on tarjonnan vähäisyys. Vain 18 prosenttia on valmis myymään omistusasuntonsa. Tilastokeskuksen tänä vuonna päivittämässä tilastossa vuoden 2018 lopussa suomalaisista 56 prosenttia asui nimissään olevassa omistusasunnossa.

– Moni asunnonomistaja on nyt väärän luulon vuoksi vaarassa ohittaa erinomaiset myyjän markkinat. Nimittäin omissa nimissään olevassa asunnossa asuvista vain noin joka kymmenes olisi tällä hetkellä valmis myymään, ja todennäköinen pääsyy siihen on koronan aiheuttama pelko siitä, ettei kauppa kävisi. Sitä pelkoa aiheuttaa yleinen keskustelu talouden apatiasta. Totuus on päinvastainen; menekkiä on rutkasti. Mielikuvien ja todellisuuden epäsuhdan vuoksi menekki ja tarjonta eivät kohtaa, Leinonen toteaa.

– Melkein kolmasosa suomalaisista on nyt kiinnostunut vaihtamaan kotia. Heistä yli 20 prosenttia etsii tai jopa tavoittelee jo uutta kotia. Eli yli joka viidennellä suomalaisella on tällä hetkellä kiikarissa uusi asuinpaikka, Leinonen lisää.

Tiedot selviävät Oikotien lokakuussa Tori.fi:ssä tekemästä kyselytutkimuksesta. Kyselytutkimukseen vastasi 1869 vastaajaa. Vastaajista 61 prosenttia oli naisia, 36 prosenttia miehiä. Loput olivat muunsukupuolisia tai eivät halunneet määritellä.

Suomalainen ihannekoti sijaitsee maaseudulla

Kysyttäessä tämänhetkistä ihannekotia, eniten suosiota suomalaisilta saa omakotitalo maaseudulla. Niin sanoo miltei viidennes. Toiseksi ihailluin asumismuoto on omistusasunto laitakaupungilla. Se on suosikki 17 prosentille. Omistusasunto kaupungin keskustassa on kolmanneksi suosituin, niin näkee 13 prosenttia väestöstä.

– 30 prosentille suomalaisista tämänhetkinen ihannekoti sijaitsisi maaseudulla. Lisäksi kahdeksan prosenttia sanoo ihanteen olevan kirkonkylällä. Eli yli joka kolmannen ihannekoti sijaitsisi maaseutumaisessa miljöössä. Kaupungin keskustaan tai keskustan liepeille ihannekotinsa mieltää 29 prosenttia suomalaisista. Menekkiä on nimenomaisesti koko maassa, Leinonen kertoo.

Asuntojen menekin kova taso näkyy maan asuntopalvelun Oikotien datassakin.
– Oikotien asuntokaupan käyttäjämäärä on ollut tänä syksynä ennätystasolla viikosta toiseen. Käyttäjiä on ollut viikoittain noin miljoona. Koko vuoden ajalta asunto-osaston käyttäjämäärä on kasvanut viime vuodesta kahdeksan prosenttia – siis koronasta huolimatta. Ostajatarjokkaita on niin paljon, että likimainkaan kaikille heille ei riitä myytävää, Leinonen kommentoi.

Korona näkyy trendeissä

Ylipäätään 73 prosenttia suomalaisista haluaa omistusasunnon. Loput vuokra-asunnon. 12 prosentilla muuttohalua on alkanut kerääntyä pandemian takia – he ovat ryhtyneet miettimään ihmiskontaktien vähentämistä. Tällöin katse suuntautunee poispäin asutuskeskuksista.

– 70 prosenttia arvostaa omaa pihaa nyt enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Omaa saunaa lähes joka toinen enemmän nyt. Erillistä työhuonetta miltei joka kolmas. Näin koronan vaikutukset näkyvät asumistrendeissä. Esimerkiksi ajoittain Suomessa on puhuttu ilmiöstä, että asuntojen saunoja muutetaan muunlaisiksi huoneiksi. Nyt vain kolme prosenttia sanoo haluavansa sitä, Leinonen päättää.

Kaksi suurta suomalaista kauppapaikkaa Oikotie ja Tori.fi yhdistyivät heinäkuussa. Yhdessä ne ovat Schibsted Suomi. Brändit toimivat itsenäisesti, mutta muodostavat yhdessä turvallisen ja luotettavan mediaympäristön. Tori.fi:ssä vierailee kuukausittain noin puolta Suomen väestöstä vastaava määrä yksittäisiä käyttäjiä eli 2,7 miljoonaa eri käyttäjää. Sivustolla vierailtiin viime vuonna yhteensä 330 miljoonaa kertaa ja ilmoituksia luotiin 11,5 miljoonaa. Oikotietä puolestaan käyttää viikoittain yli 1,3 miljoonaa käyttäjää.

Lisätietoja:

Anna Leinonen
Oikotie, asuntojohtaja
puh. 044 331 3395
anna.leinonen@schibsted.fi

Laura Kuusela
Schibsted Suomi, vertaiskauppatuntija
puh. 040 509 4757
laura.kuusela@schibsted.fi

Tori ja Oikotie ovat yhdessä Schibsted Suomi. Ne yhdistyivät heinäkuussa 2020. Tori on vertaiskaupan edelläkävijä ja Suomen suurin kauppapaikka, jossa vierailee kuukausittain 2,7 miljoonaa eri kävijää. Vuonna 2019 sivustolla vierailtiin yhteensä 330 miljoonaa kertaa ja Toriin jätettiin noin 11,5 miljoonaa ilmoitusta. Oikotie on asuntojen, liiketilojen sekä rekrytoinnin johtava markkinapaikka Suomessa. Tori ja Oikotie tavoittavat kuukausittain yli puolet suomalaisista ja palveluissa vieraillaan yli 50 miljoonaa kertaa.