Asuntojen hinnat ovat nyt nousussa koko Suomessa

12.11.2020 | Uutiset

Suomalaiset nimesivät tarpeettomimmat kodin trendit

Suomalaiset katsovat tämänhetkisistä kodin trendeistä tarpeettomimmiksi viinikaapin, kokolattiamaton ja jääpalakoneen. Viinikaapin nimeää turhimmaksi noin joka neljäs. Suopeimmin trendeistä suhtaudutaan ilmalämpöpumppuun ja vaatehuoneeseen, kaasugrilliin ja kodin hälytysjärjestelmään.

Ylipäätään suomalaisten edellytykset panostaa asumiseen ovat koronasta huolimatta laajalti entisellään tai jopa kasvaneet. Vain joka kymmenes sanoo koronakriisin kaventaneen edellytyksiä panostaa. Asuntojen menekki käykin kuumana. Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat nousivat koko maassa elokuusta syyskuuhun noin prosentin verran. Pääkaupunkiseudulla hinnat olivat nyt syyskuussa yli viisi prosenttia viime syyskuuta korkeampia. Asuntopalvelu Oikotien käyttäjämäärät ovat olleet liki koko vuoden ennätystasolla ja kiinteistönvälittäjät myivät syyskuussa asuntoja noin kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa.

Asuntopalvelu Oikotie selvitti suomalaisten suhtautumista tämänhetkisiin kodin trendeihin. Tämänhetkisiksi kodin trendeiksi eli asumisessa ja sisustamisessa pinnalla oleviksi ratkaisuiksi kyselyssä määriteltiin ilmalämpöpumppu, kaasugrilli, vaatehuone, kodin hälytysjärjestelmä, kylpyamme, älykotiratkaisut, aamiaiskaappi, saunan muuttaminen tavanomaiseksi huoneeksi tai varastoksi, jääpalakone, kokolattiamatto ja viinikaappi. Tarpeettomimmiksi suomalaiset kokevat viinikaapin, kokolattiamaton ja jääpalakoneen. Viinikaapin nimeää tarpeettomimmaksi noin joka neljäs. Kokolattiamaton tuomitsee 23 prosenttia suomalaisista.

Suopeimmin trendeistä suhtaudutaan ilmalämpöpumppuun ja vaatehuoneeseen, kaasugrilliin ja kodin hälytysjärjestelmään.

Luvut selviävät Oikotien lokakuussa Tori.fi:ssä tekemästä kyselytutkimuksesta. Kyselytutkimukseen vastasi 1 869 vastaajaa. Vastaajista 61 prosenttia oli naisia, 36 prosenttia miehiä. Loput olivat muunsukupuolisia tai eivät halunneet määritellä.

Korona kaventanut vain harvan kykyä panostaa asumiseen

Koronakriisi ei ole suuremmin vaikuttanut suomalaisten kykyyn panostaa asumiseensa. Peräti 90 prosenttia sanoo, että pystyy panostamaan samalla tavalla kuin ennen koronaakin tai jopa enemmän. Heistä 72 prosentin edellytyksiin koronakriisi ei ole vaikuttanut.

60 prosenttia sanoo, että asuntolaina ei tunnu nyt sen enempää riskiltä kuin ennen koronaakaan. Joka toinen kokee, että asuntolainan saaminen pankista on melko helppoa. 15 prosenttia kuvailee hyvin helpoksi.

Näkymät näkyvät Oikotiessäkin menekissä. Kiinnostusta asuntoja ja taloja kohtaan on paljon. Ihmiset ovat käyttäneet Oikotie Asunnot -palvelua koko syksyn ennätysmäärin. Ongelmana on tarjonnan vähäisyys.

– Ostajia olisi paljon, mutta ostettavaa ei niinkään. Kyselytutkimuksemmekin mukaan melkein kolmasosa suomalaisista on nyt kiinnostunut vaihtamaan kotia, mutta vain 18 prosenttia väestöstä on valmis myymään omistusasuntonsa, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen toteaa ja jatkaa:

– Tarjonnassa näkynee koronakriisin talousvaikutukset siten, että ihmisillä voi olla käsitys, ettei asuntomarkkinoilla olisi nyt menekkiä tai hintojen luullaan olevan matalalla. Tilanne on päinvastainen. Menekkiä on, asuntoja myytiin kiinteistönvälittäjien kautta syyskuussa noin kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Tilastokeskuksen mukaan hinnat nousivat koko maassa elokuusta syyskuuhun noin prosentin verran. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa hinnat olivat syyskuussa yli viisi prosenttia viime syyskuuta korkeampia.

Kriisin alku ainoa katko kasvussa

Oikotien käyttäjämäärä on kasvanut tänä vuonna viime vuoteen verrattuna kahdeksan prosenttia. Vain koronapoikkeustilan alku maaliskuussa pudotti käyttäjämäärän hetkellisesti, kolmen viikon ajaksi, viime vuoden vastaavan ajankohdan alle.

– Oikotie Asunnot -palvelu rikkoo jatkuvasti ennätyksiä. Tänä syksynä palvelun keskimääräinen käyttäjämäärä on ollut 950 000 per viikko. Eli keskimäärin 94 asuntokaupoista tai vuokraamisesta kiinnostunutta Oikotiessä per minuutti. Palvelussa on tällä hetkellä myytävänä noin 38 700 kotia ja vuokrattavana noin 15 000 kotia, Leinonen kertoo.

Oikotie-sovellus puolestaan on Suomen suosituin asuntosovellus. Se on ladattu yli 250 000 laitteeseen. Oikotie yhdistyi heinäkuussa Tori.fi:n kanssa. Yhdessä ne ovat Schibsted Suomi. Brändit toimivat kuitenkin itsenäisesti.

Lisätietoja:
Anna Leinonen
Oikotie, asuntojohtaja
puh. 044 331 3395
anna.leinonen@schibsted.fi

Laura Kuusela
Schibsted Suomi, vertaiskauppatuntija
puh. 040 509 4757
laura.kuusela@schibsted.fi

Oikotie ja Tori.fi ovat yhdessä Schibsted Suomi. Ne yhdistyivät heinäkuussa 2020. Tori on vertaiskaupan edelläkävijä ja Suomen suurin kauppapaikka, jossa vierailee kuukausittain 2,7 miljoonaa eri kävijää. Vuonna 2019 sivustolla vierailtiin yhteensä 330 miljoonaa kertaa ja Toriin jätettiin noin 11,5 miljoonaa ilmoitusta. Oikotie on asuntojen, liiketilojen sekä rekrytoinnin johtava markkinapaikka Suomessa. Tori ja Oikotie tavoittavat kuukausittain yli puolet suomalaisista ja palveluissa vieraillaan yli 50 miljoonaa kertaa.